Kulinarnie

Kulinarnie #6 – Jajecznica na bogato

Jajecznica… Jeden z kulinarnych banałów na którego temat można by jednak napisać nie tylko rozprawkę ale i cała książkę. Jak ją skomplikować ale i ubogacić smakowo?

Składniki:

  • 3 jajka
  • dwie kiełbaski np. śląskie
  • kawałek masła
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • plasterek sera półtopionego typu cheddar
  • garść drobno pokrojonego szczypiorku
  • płaską łyżczekę kurkumy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie składników:

Kiełbaski i szczypiorek kroimy w drobną kostkę, pomidorki w plasterki.

Przygotowanie jajecznicy

Na patelni rozgrzewamy powoli masło. Gdy jest już bliskie rozpuszczenia dodajemy kiełbaskę i czekamy aż się zarumieni. W międzyczasie dorzucamy pomidorki koktajlowe. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu lub niskim ustawieniu indukcji (u mnie 4/10). Gdy kiełbaska będzie już zrumieniona dodajemy plasterek sera i czekamy aż się całkowicie roztopi jednocześnie uważamy żeby go nie przypalić. Gdy złapie już postać płynną wbijamy jajka a na nie od razu kurkumę, pieprz i sól. Zanim jajka się zetną dodajemy również szczypiorek i całość podgrzewamy do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji.

Smacznego!

LEAVE A RESPONSE

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *