Kulinarnie #6 – Jajecznica na bogato
Jajecznica… Jeden z kulinarnych banałów na którego temat można by jednak napisać nie tylko rozprawkę ale i cała książkę. Jak ją skomplikować ale i ubogacić smakowo?

Składniki:
- 3 jajka
- dwie kiełbaski np. śląskie
- kawałek masła
- 3 pomidorki koktajlowe
- plasterek sera półtopionego typu cheddar
- garść drobno pokrojonego szczypiorku
- płaską łyżczekę kurkumy
- sól
- pieprz
Przygotowanie składników:
Kiełbaski i szczypiorek kroimy w drobną kostkę, pomidorki w plasterki.
Przygotowanie jajecznicy
Na patelni rozgrzewamy powoli masło. Gdy jest już bliskie rozpuszczenia dodajemy kiełbaskę i czekamy aż się zarumieni. W międzyczasie dorzucamy pomidorki koktajlowe. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu lub niskim ustawieniu indukcji (u mnie 4/10). Gdy kiełbaska będzie już zrumieniona dodajemy plasterek sera i czekamy aż się całkowicie roztopi jednocześnie uważamy żeby go nie przypalić. Gdy złapie już postać płynną wbijamy jajka a na nie od razu kurkumę, pieprz i sól. Zanim jajka się zetną dodajemy również szczypiorek i całość podgrzewamy do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji.
Smacznego!