Kulinarnie

Kulinarnie #4 – Lasagne

Dzisiaj przepis na domową lasagne. W sklepie można kupić gotowca za około dychę, będzie smakował podobnie, ale przygotowując te danie samodzielnie, wiemy co się w nim znajduje i ograniczamy chemię do minimum. Zaczynamy!

Składniki:

  • Sos beszamel
    • 1/3 kostki masła
    • 3 – 4 łyżki mąki
    • około 0,5 l mleka
    • sól, pieprz, mielona gałka muszkatułowa
  • Wkład pomidorowy
    • oliwa z oliwek
    • około 0,5 kg mięsa mielonego
    • około pół szklanki czerwonego słodkiego wina
    • sos słodko – kwaśny (ja używam gotowca ze słoika, ale można przygotować samemu)
    • sól, pieprz, czosnek granulowany (lub jak kto woli zgnieciony świeży), mielona papryczka chilli
    • zioła prowansalskie
  • Podgotowany makaron lasagne w płatach (trzeba pilnować żeby go nie przegotować)
  • Ser gouda w plastrach

Sos beszamel

Rozpuszczamy na delikatnym ogniu lub minimalnym ustawieniu płyty indukcyjnej masło (u mnie to było ustawienie 2 na 10 możliwych stopni na płycie). Gdy masło jest już w formie płynnej dodajemy do niego mąkę i mieszamy cały czas podgrzewając aż utworzy się jednolita masa bez grudek. Zalewamy całość mlekiem, dodajemy pieprz, troszkę soli oraz gałkę muszkatułową według uznania. Po wymieszaniu zwiększamy temperaturę grzania (u mnie do 6/10) i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstego sosu.

Wkład pomidorowy

Doprawiamy mięso pieprzem, chilli, czosnkiem granulowanym i na końcu solą, mieszamy i wrzucamy na rozgrzaną na patelnii oliwę. W początkowej fazie smażenia dolewamy wino. Gdy wino odparuje a mięso będzie już usmażone, dodajemy sosu słodko – kwaśnego i doprawiamy do smaku przyprawami i ziołami prowansalskimi.

Lasagne

Układamy warstwami od dołu w naczyniu żaroodpornym:
– podgotowany makaron
– wkład pomidorowy
– sos beszamel
– ser Gouda w plastrach
– podgotowany makaron
– wkład pomidorowy
– podgotowany makaron
– sos beszamel
– ser starty lub porozdzierane małe plasterki

Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika na 190 – 200 stopni Celsjusza, na około 35 – 40 minut.

Smacznego!

LEAVE A RESPONSE

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *