Kulinarnie

Kulinarnie #3 – Banalna Quesadilla

Dawno nie było żadnego nowego przepisu na blogu. Czas to nadrobić. Dzisiaj ciepłe śniadanie na coraz chłodniejsze dni.

Składniki:

  • Szpinak
  • Czosnek (może być granulat lub naturalny)
  • Papryczka chilli (jw.)
  • Pieprz
  • Sól
  • Kawałek masła lub oliwa z oliwek
  • Drobno pokrojona szynka
  • Tortilla
  • Ser w plastrach (użyłem topionego w plasterkach, ale może być też zwykły)

Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę z oliwek. W międzyczasie włączamy grill kontaktowy i układamy na nim tortillę a na niej ser. Jeśli używamy naturalnego czosnku i papryczek chilli, dodajemy je w pierwszej kolejności na patelnię aby oddały aromat do oliwy/masła. Jeśli natomiast stosujemy granulaty – stosujemy je na końcu. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki szynki oraz chwilę później szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i jeśli używamy to granulatami. Po wymieszaniu i podsmażeniu składników, przekładamy je na rozgrzany na tortilli ser. Składamy tortillę na pół i zamykamy grill na około 5 – 7 minut w zależności od mocy urządzenia. Podgrzane danie wykładamy na talerz.

Smacznego!

LEAVE A RESPONSE

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *