Kulinarnie

Kulinarnie #1 – Tortilla po studencku

Namawiali mnie aż w końcu im się udało. Tym wpisem uruchamiam na blogu nową serię wpisów poświęconą moim przygodom z gotowaniem. Z reguły będę opisywał tutaj rzeczy proste do zrobienia, bo sam też nie jestem jakimś wybitnym kucharzem.

Zaczniemy od czegoś bardzo prostego. W przepisie są parówki więc można powiedzieć, że jest to takie śniadanko studenckie.

Składniki:

Wrap:

  • Placek tortilla
  • Ser w plastrach
  • Przyprawy według uznania, u mnie były to: oregano, suszone zielone papryczki jalapeno, pomidory, czosnek i bazylia
  • Drobno pokrojona parówka
  • Dwa plasterki pomidora

Sos:

  • Jogurt grecki
  • Ketchup
  • Przyprawy według uznania, u mnie były to: papryka ostra, czosnek, sól
  • Drobno posiekane czarne oliwki

Zaczynamy od przygotowania sosu. Do miseczki wlewamy ketchup i jogurt grecki w stosunku 1/2 (jedna porcja ketchupu, dwie porcje jogurtu). Dodajemy przyprawy i mieszamy aż do zniknięcia grudek. Dodajemy drobno posiekane oliwki, ponownie mieszamy, przykrywamy miseczkę i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. W tym czasie może wytrącić się woda więc po wyciągnięciu z lodówki trzeba ponownie wszystko przemieszać.

Na placek tortilla kładziemy w odpowiedniej kolejności: ser, przyprawy, posiekaną parówkę i pomidora oraz na wierzch trochę sosu. Tak przygotowaną tortillę zawijamy i wrzucamy do grilla kontaktowego.

Życzę smacznego!

LEAVE A RESPONSE

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *